Întreținere spații verzi


A.Gazon
intretinere spatii verzi gazon

O bună parte din semințele dumneavoastră au germinat și noul dvs. gazon atinge aproximativ 10 cm.
Este timpul să faceți prima tundere. Prima dată, este indicat să nu se facă o tundere propriu-zisă, ci mai degrabă o nivelare. Deci reglați mașina de tuns în așa fel încât să taie numai vârfurile. Atenție - dacă este vorba de o mașină veche, ascuțiți bine cuțitele. Altfel, acestea vor avea tendința de smulgere în loc de tăiere și, cum firele de gazon sunt încă fragile, puteți avea pierderi. Adunați iarba în bacul special conceput. Ideal, această primă tundere se face într-o zi fără ploaie, după ce roua se va fi evaporat. Pământul trebuie să fie suficient de ferm în așa fel încât încălțările dvs. să nu lase urme. O tundere la 5-6 cm este suficientă.

Faceți la fel și pentru următoarele două - trei tăieri. Apoi, pe măsură ce gazonul se îndesește, începeți să tăiați de mai jos. Nu lucrați când iarba sau solul sunt umede, pentru că riscați să îl smulgeți - cuțitul se încarcă de pământ, iarba udă nu trece ușor și, în final, efectul este de smulgere - mai ales când bacul începe să se umple.

Prima tundere terminată, treceți un rulou peste toată suprafața pentru a repune în pământ plantele tinere care au fost eventual un pic smulse din pământ.

De frecvența tunderii, și regularitatea ei, depinde direct aspectul gazonului pe care l-ați plantat.
Frecvența tunderii depinde de amestecul de gazon pe care l-ați folosit.
Gramineele cu frunze fine trebuie tunse mai des decât gramineele cu frunza lată.

Frecvența tunderii

Cele mai frumoase peluze de gazon sunt tunse foarte des. Pe un teren de golf tunderea se face de două ori pe zi!
Fără a face la fel, trebuie să tundeți cel puțin o dată pe săptămână pentru a obține densitatea și aspectul unui covor verde.
În funcție de sezon, modulați această frecvență.
Primăvara, când creșterea este importantă, trei tunderi în două săptămâni pot fi necesare și utile. În mijlocul verii însă, o tundere la două săptămâni este suficientă.
Toamna este încă o perioadă de creștere, deci tunderea săptămânală se va impune. În toate cazurile nu așteptați ca gazonul să fie foarte înalt.

Înălțimea ideală

Pentru o peluză rustică, media este 3-5 cm primăvara și 5-7 cm vara.
Îndată ce începe perioada de secetă, reglați înălțimea tăierii mai sus.
Toamna puteți coborî "garda" pentru a o reînălța înaintea venirii iernii.
Încă o dată, reglați înălțimea egală pe cele patru roți pentru a avea o tăiere orizontală.

B. Arbuști și arbori
intretinere spatii verzi arbusti si arbori

Majoritatea speciilor de arbuști cresc și în zone umbrite din grădini, acolo unde alte specii ornamentale ar suferi din pricina luminii slabe. Ei nu au nevoie decât de câteva lucrări de îngrijire pe timpul anului, precum tăierile, fertilizarea, udarea pe timp de secetă și lucrările obișnuite ale solului.

Mulcirea.

Imediat după plantat și după udat se aplică în jurul plantei un strat de mulci, care constă în bucăți de scoarță de copac, conuri de brad, mușchi de turbă. Acest strat are rol de protecție, împiedicând evaporarea excesivă a apei în zilele călduroase și dezvoltarea buruienilor. Nu în ultimul rând, are și un aspect estetic prin culoare și formă. Stratul poate fi delimitat cu o bordură din bolovani de râu pentru a se evita împrăștierea lui. Grosimea stratului va fi de circa 10 cm și, la nevoie, se completează periodic.

Udatul.

Este esențial în dezvoltarea arbustului, mai ales în primii doi ani de la plantare, când el se află în plină creștere vegetativă. Udatul nu se va aplica în exces, e bine să aveți grija doar ca pământul să fie mereu reavăn și să îi permiți să se usuce ușor între doua udări.

Fertilizarea.

Se aplică, la nevoie, primăvara devreme. Semne că planta suferă din lipsa nutrienților sunt frunzele de dimensiuni mici, clorotice (pale). Pentru a preîntâmpina aceste fenomene și pentru a păstra grădina curată de agenți poluanți, recomandăm înglobarea în sol primăvara, în timpul lucrărilor de săpat, a unei cantități de compost care poate fi ușor obținut anual, chiar din frunzele adunate toamna și lăsate să putrezească. În acest fel se asigură o recirculare a substanțelor nutritive, în special a fosforului și azotului.

Lucrări de tăiere.

Nu toate speciile necesită tăieri anuale. Se poate interveni pentru ajustări de ordin estetic și pentru conducerea coroanei și dimensiunilor arbuștilor așa cum vă doreți ca ei să se încadreze în peisaj.