Irigații profesionale


A. Informații introductive despre irigații
irigatii gradina Iasi

Există 3 tehnici de udat la care vă prezentăm avantajele și dezavantajele:

1. Cu stropitoarea de mână: are avantajul că fiecare plantă în parte va primi, în funcție de necesitățile specifice, cantitatea exactă de umezeală, iar apa ajunge direct la rădăcini. Dezavantaje: udarea manuală solicită experiență și informații despre cantitatea necesară fiecărei plante în funcție de dimensiuni și sezon, dar, mai ales, timp alocat acestei operațiuni.

2. Cu aspersoare semi-profesionale cu sau fără programatoare mecanice/electronice individuale.
Avantaje:

 • cost relativ scăzut al materialelor și udare uniformă cu condiția unei reglări corecte a unghiurilor de udare pentru aspersoare, dar, mai ales, o poziționare corectă a acestora; este vorba de aspersoarele rotative cu/fără dispersie și aspersoare oscilante, ambele cu unghi reglabil.

Dezavantaje:
 • fiabilitate scăzută a aspersoarelor
 • imposibilitatea reglării cantității de apă din sol în funcție de condițiile din teren
 • lungimi semnificative de țeavă pentru alimentarea aspersoarelor ce lucrează individual
 • lipsa unui programator central obligă la supravegherea și întreținerea continuă a acestui sistem
 • suprafețele mici rectangulare și spațiile verzi înguste nu pot fi irigate cu astfel de sisteme destul de imprecise


3. Sisteme profesionale automate de irigat grădina: acestea sunt amplasate sub nivelul solului, de unde duzele de stropit (microaspersoare tip pop-up) se ridică la suprafață sub presiunea apei numai în timpul funcționării; la încetarea stropirii, acestea se retrag automat în pământ, făcând astfel posibilă utilizarea liberă a gazonului și tunderea acestuia. Duzele se montează pe aspersoare reglabile astfel încât să se poată acoperi toată zona ce trebuie stropită. Funcționarea întregului sistem este dirijată de un panou de comandă corelat cu un sensor perceptiv la starea vremii. Programarea regimului de stropire va lua în considerare starea vremii, precum și caracteristicile plantelor aflate pe suprafața deservită. În cazul ploilor, există un senzor de ploaie care oprește panoul de comandă și, implicit, stropirea.

irigatii spatii verzi sistem aspersoare

Ca avantaje se enumeră doar câteva:

 • distribuție uniformă a apei în sol
 • o cantitate optimă de apă distribuită controlat pe zone ore de udare, deci eficiență maximă
 • sistem ce funcționează complet independent, fără întreținere
 • posibilități nelimitate de irigare pentru orice suprafețe cu ajutorul duzelor interschimbabile sau al celor cu unghi reglabil care oferă o irigare extrem de precisă


În aceeași categorie se încadrează sistemele de irigat prin picurare a grădinilor.

Sunt mult mai economice decât cele prin aspersie și, evident, ecologice, ținând cont că apa a devenit o resursă extrem de importantă. Dacă în cazul unui sistem de irigat prin microaspersie o bună parte din apa folosită se pierde prin evaporare sau ajunge direct în pânza freatică, un sistem de irigat prin picurare trimite apa exact acolo unde planta are nevoie: la rădăcină.

Cantitatea de apă pe care o folosesc este mult mai mică, însă acest sistem de irigat se adresează exclusiv plantelor. Dar cum în grădină stau și oamenii, aceștia nu vor beneficia de răcoarea pe care o împrăștie un aspersor. Evaporarea apei înseamnă pierdere, dar prin această pierdere ia naștere atmosfera răcoroasă atât de apreciată într-o grădină.

CaRomTex Decor montează și întreține echipamente de irigații produse de firma Toro (Statele Unite).

Firma Toro are o experiență de aproape 100 ani (1914) în domeniul irigațiilor rezidențiale cât și pentru spațiile verzi comerciale: terenuri sportive și, mai nou, aplicații în agricultură.

irigatii gradini sistem aspersoare

Un sistem automat de irigații pentru grădini se compune din:

 • panou de comandă
 • senzor de ploaie
 • electrovane
 • microaspersoare
 • supape automate de golire (optional)
 • filtre
 • tubulatură PHDE sau tub picurător (dripperline)
 • fitinguri cu etanșare prin compresie
 • cămine de vizitare(boxe)
 • legături speciale aspersoare (tuburi flexibile Funny pipe)
 • reductor de presiune pentru dripperline
B. Întrebări frecvente irigatii

a. Când udăm plantele vara?

Vara, cel mai bine este să udăm grădina dimineața devreme (04-05 AM) caci acest lucru face ca umiditatea din sol să se păstreze și pe timpul arșiței de la mijlocul zilei.
Udările de dimineață sunt cu atât mai importante pentru plantele tinere, înrădăcinate de curând, care necesită stropiri repetate pe timpul zilei, pentru a evita astfel "moleșirea" lor. În schimb, pentru arbori și arbuști, perioada de udat nu este atât de importantă, însă dacă udați la mijlocul zilei, o parte din umezeală se va evapora rapid din sol.
Pentru gazon există riscul șocului termic în cazul udării în timpul zilei la temperaturi mai mari de 25 grade.
Udatul de seară nu este întotdeauna recomandat: plante precum trandafirii, daliile sau roșiile de grădină sunt predispuse "făinării" - o ciupercă a cărei apariție este favorizată de umezeala de dimineață a frunzelor. Plantele care necesită o umezeală ridicată vara, precum azaleele, ferigile, fuchsia, vor beneficia însă de pe urma stropirii frunzelor la mijlocul zilei dacă vremea e călduroasă, în mod special în regiunile în care clima este secetoasă.

b. Cum să irigăm gazonul?

Gazonul are nevoie de apă pentru a asimila îngrășămintele, pentru a le transporta în sistemul radicular și, mai ales, pentru a-și păstra culoarea verde; irigatul artificial va trebui deci să compenseze lipsa ploii.

Primăvara, ploile și roua sunt suficiente de obicei ca aport de apă.
Dar, în caz de secetă, trebuie udat chiar și în această perioadă.

Vara, udați des, de preferință seara pentru ca apa să aibă timp să ajungă până la rădăcini înainte de a se evapora.
Dacă aveți un calculator de udat, programați-l să ude în timpul nopții. În acest fel, peluza dumneavoastră va fi disponibilă pe toată durata zilei.
Gazonul trebuie udat copios mai degrabă decât în mici cantități.
Un volum important de apă asigură o înrădăcinare solidă a gramineelor și le mărește rezistența.
Cantitățile mari de apă nu înseamnă însă că trebuie să udați mai rar.
Rădăcinile gazonului se află în primii 10 centimetri de pământ, nivel la care schimbările higrometrice sunt cele mai active.

Pentru gazonul proaspăt semănat, udați-l de două ori pe zi în ploaie fină, fără a avea nevoie de mare cantitate, dat fiind că sistemul radicular nu este încă dezvoltat.

Pentru sistemele de irigații profesionale se utilizează echipamente produse de firmele Irritrol, Toro și Hunter.

echipamente sisteme irigatii irritrol toro hunter