Plantări


gradina plantari
A. Gazonare

Pentru crearea unui gazon amenajat, trebuie de la bun început să avem în vedere toate posibilele sale întrebuințări, în funcție de acestea alegând semințele potrivite pentru diversele soiuri de iarbă. În cazul gazonului folosit pentru joacă sau pentru practicarea de sport, va trebui să alegem ierburi robuste, pe care se poate călca. Dacă dorim un gazon pur decorativ trebuie să alegem ierburi cu frunze și tulpini subțiri.

Gazonarea suprafețelor prin însămânțare

Gazonarea suprafețelor prin însămânțare este metoda rudimentară de înierbare a unei zone dedicate spațiului verde.

Gazonarea suprafețelor dedicate spațiului verde se poate face doar primăvara și la sfârșitul verii dacă nu sunt călduri toride.

Ca metodă de lucru, se sapă la 20 cm adâncime (după caz se adaugă 5 cm pământ), se mărunțește, se trage nivel terenului, se împrăștie semințele de gazon, se tasează (tăvălugire) și se udă până la răsărire.

Gazonarea suprafețelor prin montare de rulouri de gazon

Rulourile de gazon reprezintă varianta cea mai rapidă de înierbare a unei zone dedicate spațiului verde. Rulourile le obținem prin decopertarea gazonului matur, compact, însămânțat și controlat circa 3 ani.

Gazonarea cu rulouri poate fi făcută tot timpul anului, dacă terenul nu este acoperit cu zăpadă (spre deosebire de gazonarea cu sămânță).

Aspectul final este al unei peluze mature, cu covor verde compact, în care nu se vede pământul substrat, firele fiind dese, uniforme, de culoare verde închis. Impactul este maxim, în condițiile folosirii gazonului din rulouri.

Se înierbează la fel de bine, uniform, suprafețe plane, ca și pantele, curbele și colțurile, într-un mod uniform, mult mai bine decât varianta gazonării cu sămânță, în urma căreia sunt inerente golurile ce trebuie reînsămânțate. Gazonul poate fi decupat în jurul plantelor.

B. Plantări material dendrologic

Pentru ca arbuștii să se dezvolte corespunzător și mai ales pentru întreținerea stării de sănătate a acestora, plantarea trebuie să fie conform specificului fiecăruia în raport cu solul, umiditatea și expunerea la soare.

Perioada optimă pentru plantare este primăvara devreme sau toamna târziu, când planta a ieșit din starea de vegetație. Groapa va fi de două ori mai mare decât diametrul sistemului radicular prezent deja, pentru ca rădăcinile să se poată dezvolta în pământ afânat.

Un sol potrivit pentru plantarea arbuștilor are următoarele proprietăți:

  • Drenează bine apa
  • Este afânat și permite o dezvoltare bogată a sistemului radicular
  • Conține gama completă de nutrienți necesari creșterii

Testarea drenajului se face ușor: se sapă o groapă, nu foarte adâncă, apoi se umple cu apă. Dacă apa va fi absorbită repede, în câteva minute, se consideră că drenajul este suficient pentru a permite creșterea arbustului în solul respectiv. Un drenaj insuficient va duce cu timpul la putrezirea rădăcinilor și, implicit, la moartea plantei.

În cazul în care nu există alte posibilități și solul din grădină este greu, argilos, el poate fi îmbunătățit prin încorporarea de pietriș și nisip și săparea unui sistem de șanțuri care să permită scurgerea apei de pe suprafață, micșorând cantitatea absorbită în sol.

Majoritatea speciilor de arbuști ornamentali destinați zonelor umbrite, cresc cel mai bine în soluri acide (asta deorece solul acid corespunde solurilor de pădure, brun-roșcate, acolo unde acești arbuști cresc în condiții naturale de umbrire).

CaRomTex Decor execută plantări de material dendrologic de calitate: arbuști, flori anuale, flori perene, gard viu.